2012. július 9., hétfő

A műkedvelő német régész


Hallottatok már Heinrich Schliemannról? Nem rémlik? Pedig benne van a törikönyvben… Ja, hogy a ti tanárotok nem kérte számon az apró betűs részeket is? :)

Schliemann fedezte fel az ókori Trója és Mükéné romjait. Na de nem ám csak úgy hagyományosan, hogy kitanulja a régészetet, aztán nekiáll valahol sepregetni! Neem… előbb megtanult vagy tizenkét nyelven, beutazta a világot, jól meggazdagodott, majd közel ötven évesen ráeszmélt, hogy miről álmodozott gyerekkorában. Schliemann ugyanis szerintem egy vérbeli, 19. századi kocka volt. Görög-kocka. Bizony! Gyermekkorától vonzotta a görög mitológia, és egy képeskönyvet nézegetve hét évesen elhatározta, hogy ha nagy lesz, megkeresi Trója romjait. Rajongott Homéroszért. A második felesége is. Talán épp ezért vette el… Közös gyerekeiket Andromakhénak és Agamemnónnak nevezték el. Na ja, a fanatikus rajongás sem 20. századi találmány. 

Szóval ötven évesen gondolt egyet, és ásatott két árkot ott, ahol az Íliász alapján Trója romjait sejtette. Nem talált semmit. Tovább ásatott. Három éven keresztül. Végül, a tervezett befejezés előtti utolsó napon előbukkant valami. A saját kezével túrta tovább a földet, mígnem a felszínre került egy hatalmas lelet: ékszerek, csészék, fegyverek, egyebek.

Persze Schliemann nem volt profi, távolról sem. Csak egy műkedvelő német régész. Egy Homérosz-rajongó, akinek a gyerekkori álma az volt, hogy megtalálja Trója romjait. Jó néhány vargabetű, és közel negyven év után hozzáfogott a megvalósításához, és meg is találta, amit keresett. Közben egy rakás hibát vétett, leleteket tett tönkre, falakat, épületeket rombolt le. Ezek nélkül azonban talán soha nem kerültek volna elő az ókori romok.

Én nem beszélek tizenkét nyelven, sem dúsgazdag nem vagyok, sem ötven éves. Homéroszért sem rajongok (bár az Odüsszeiát becsülettel végigolvastam, és nem is volt olyan szörnyű). Sőt, egyetlen dologért sem rajongok ilyen fanatikusan, inkább szétosztom több terület között. De amikor azon gondolkoztam, hogy mit akarok ezzel a bloggal, eszembe jutott Schliemann története, hiszen én is egy lelkes amatőr rajongó vagyok, aki ki akarja ásni a gyerekkori álmait. Talán mindenkiben van valahol egy kis Schliemann… Úgyhogy azt javaslom, fogjuk a lapátot, és a műkedvelő régész nyomdokaiba lépve kezdje el ki-ki feltárni a maga trójáját, hátha még kincseket is találunk!

Schliemann életéről bővebben a Wikipédián.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése